Hvad er tegnene på lymfødem?
Det er vigtigt at vide om man har lymfødem, så man kan få den rette behandling. Hvis lymfødemet ikke bliver behandlet kan det vokse sig større og i sidste ende blive hårdt og være vanskeligt at fjerne.
Heldigvis sker det ikke fra den ene dag til den anden, men det er en god idé at komme igang med at behandle sit lymfødem så hurtigt som muligt, da det giver bedre forudsætninger for ens lymfødem. Derfor er det en god ting at være opmærksom på de tegn der kan være, på at et lymfødem er under vejs.
Lymfødem i arm/bryst:
Lymfødem i armen og/eller brystet opstår efter fjernelse af lymfeknuder i armhulen, f. eks. ved brystkræft eller modermærkekræft, hvor man går ind og fjerner lymfer. Symptomerne er at hånd/fingre, underarm, overarm, flanke eller bryst hæver. For nogle hæver de med det samme, hvor andre først mærker tyngdefornemmelse, spændthed, prikken, snurren eller smerter i de ovenfor nævnte områder. Strålebehandling er ofte en betydelig faktor for begyndende lymfødem og derfor kan en enkelt konsultatuion inden, være af stor betyding, da den kan have en betydelig forebyggende indsats.
Lymfødem i ben/underliv:
Lymfødem i benene/underlivet kan opstå efter behandling for f. eks. kræft i underlivet, modermærkekræft, prostatakræft, mave/tarmkræft, eller andre operationer, hvor man fjerner eller beskadiger lymfer i og omkring maven og lysken Her er symptomerne på lymfødem typisk hævelser af kønslæber, penis, pungen, maven, skamben, baller og lår, i et eller begge ben.
Man bøver ikke være hævet fra start, men kan føle en prikken, snurren og smerte.
Typiske symptomer på lymfødem kan være:
Heldivis sker det ikke fra den ene dag til den anden, men det er en god idé at komme i gang med at behandle sit lymfødem så hurtigt som muligt, da det giver bedre forudsætninger for ens lymfødem.
Derfor er det en god ting, at være opmærksom på tegn der kan være, på at et lymfødem er undervejs.
Lymfødem er en kronisk lidelse, som kræver behandling. Lymfødem opstår over en længere periode og lidelses udvikling kan inddeles i 4 faser:
Stadie 0 (latent stadie): Lymfødemet er ikke synligt, da lymfesystemet selv tilpasser sig vekslende tilstande.
Stadie 1 (reversibelt stadie): Lymfesystemet er overbelastet og der ses blødt ødem (hævelse). Afmærkninger i ødemet kan ses ved tryk. Hævelsen kan nedsættes hvis det udsatte område løftes op.
Stadie 2 (irreversibelt stadie): Ødemet er vedblivende, er blevet hårdt og med en tiltagende dannelse af bindevæv. Ødemet eftergives ikke ved tryk og reduceres ikke hvis det løftes op.
Stadie 3 (elephantiatis): Hævelsen er ekstrem og meget hård. Der kan opstå store folder. Hudinfektioner såsom erysipilas/rosen ses hyppigt, og der kan udvikles dybe sår der ikke vil hele.
Primær lymfødem skyldes oftest congenitale (medfødte) defekter i lymfekarsystemet. Sygdommen kan udvikles gennem livet, og opstår enten præcox (opstået i alderen 1-35 år) eller tarda (opstået i 40-års alderen eller senere).
Sekundær lymfødem er oftest opstået som følge af kirurgisk indgreb, evt. kombineret med stråleterapi i forbindelse med kræftbehandling, som har medført obstruktion eller beskadigelse af det lymfatiske system.
Dansk Lymfødem Klinik • Skodsborg Strandvej 129 stuen • 2942 Skodsborg • Telefon: 45 80 55 20 • info@dansklymfodemklinik.dk